Bedrägerier på ny nivå

I våras blev en stor mängd människor kontaktade av personer som sade sig företräda Microsoft. De fick veta att de hade virus på sina datorer, men att detta gick att åtgärda bara Microsoft fick tillgång till deras datorer. När så skedde installerade bedragarna programvara som gjorde att de kunde fjärrstyra datorerna och plundra innehavarnas bankkonton.

Nu har dessa bedrägerier tagit en ny form. Detta när bedragarna hör av sig på nytt och påstår att de ringer från den indiska polisen och att de behöver ett kontonummer för att kunna betala tillbaka pengar.

Jan Olsson, förundersökningsledare på  polisens bedrägerisamordning, har inte speciellt stora förhoppningar om att man ska kunna komma åt bedragarna.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.3%
NASDAQ 100 1.4%
NASDAQ Composite 1.4%

Vinnare & förlorare

Electrolux 3.3%
Sectra 3.1%
Massolit Media 3%
Wihlborgs -1.9%
Avanza -1.9%
Hansa Medical -7.9%
Uppdaterad tor 10:39
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.