Doktoranderna tvingas lämna Sverige

Andelen utländska doktorander i Sverige har fördubblats på tio år. Men efter att doktorandtjänsten är över måste de flesta av de doktorander som kommer från ett land utanför EU lämna Sverige. För att få stanna måste de ha ordnat ett jobb innan perioden som doktorand är över.

Nicole Kringos, universitetslektor inom Väg- och banteknik på KTH tror att 80 procent av de utländska doktoranderna skulle vilja stanna kvar i Sverige och inleda en karriär här, men det är mer eller mindre omöjligt.

”Det är en bortkastad möjlighet för Sverige. De skulle kunna bli en del av samhället och svensk ekonomi och driva på innovationen.”, säger Nicole Kringos.

Regeringen, som har sagt att de vill stärka Sverige som forskningsnation och locka hit fler välutbildade människor har tillsatt en utredning, men de ser inga akuta problem med att doktoranderna lämnar Sverige.

”Det finns vissa små stigar att kunna stanna kvar via”, säger Mikael Cederbratt (M), talesperson i migrationsfrågor.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 0.6%
NASDAQ 100 -1.1%
NASDAQ Composite -0.9%

Vinnare & förlorare

Massolit Media 7.9%
Recipharm 2.9%
AddLife 2.8%
Stillfront Group -2.8%
Embracer -2.9%
Evolution Gaming Group -3.1%
Uppdaterad mån 12:39
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.