Sista flyttlasset går

I början av 1900-talet var Kungsholmen i Stockholm ett pulserande industriområde med företag som Separator och Bolinders mekaniska verkstad. Dessa två företag lämnade Kungsholmen för länge sedan. Och nu har de sista industrierna lämnat stadsdelen.

Och trenden med att industrierna lämnar de centrala delarna av staden syns även i andra städer som Göteborg, Malmö och Norrköping.

”Det är en internationell trend. Ju mer dynamisk en stad är desto hårdare blir trycket. Det är ett tecken på att en stad har lyckats”, säger historikern Jan Jörnmark.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 1.2%
NASDAQ-100 0.4%
NASDAQ Composite 0.4%

Vinnare & förlorare

Catena 5.1%
JM 4.8%
Wihlborgs 4.7%
Massolit Media -1.5%
Karo Pharma -2%
Sweco -2.2%
Uppdaterad mån 12:51
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.