Fler reser på kredit

Antalet resenärer som köper resor på avbetalning har mer än fördubblats de senaste fem åren. Det visar siffror från de största resebyråerna i landet.

På Sveriges största resebyrå, Ving, har resor på delbetalning ökat med 60 procent de senaste fem åren och den tredje största resebyrån Apollo har fått ett fördubblat antal delbetalningar under samma tid.

”Man vill ha koll på sin ekonomi”, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn, som inte ser det hela som en kreditkonsumtionsboom utan snarare som en betalningsform som ökar.

Hos Kronofogdemyndigheten ser man dock annorlunda på det. 

”Om du köper på kredit så börjar en stor del av resans konsekvenser när du väl har rest färdigt och då måste du betala av det här innan du har möjlighet att göra något nytt”, menar Jan Åkerlund som är förebyggare på Kronofogden.

Få mer av EFN

Missa inga nyheter, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig. Läs mer här.

Eller hitta oss i sociala medier

Börsindex

OMX Stockholm 30 -0.6%
NASDAQ 100 -1.9%
NASDAQ Composite -1.7%

Vinnare & förlorare

Massolit Media 4.7%
ICA Gruppen 2.8%
Bravida Holding 1.3%
Bygghemma Group First -3.8%
Stillfront Group -5%
Paradox Interactive -5.3%
Uppdaterad ons 14:15
Fördröjning 15 min
 • Örebros mustigaste framgångssaga2:59

  Örebros mustigaste framgångssaga

  98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

 • Så funkar reporäntan1:37

  Så funkar reporäntan

  Några gånger per år vid 09.30 på förmiddagen sitter många ekonomiintresserade och väntar på ett besked från Riksbanken. Det handlar om reporäntan. Men vad är...

 • Undvik emojis på jobbet0:51

  Undvik emojis på jobbet

  Använder du emojis i dina jobbmejl? Enligt forskning från både Israel och Nederländerna är det allt annat än positivt. 

 • FRN - när räntan går upp5:32

  FRN - när räntan går upp

  FRN - eller floating rate note - innebär att räntan sätts om var tredje månad. Ulrika Lindén, förvaltare på Öhman Fonder, driver en FRN-fond och kan berätta mer.

 • Två vinnare på digitalisering16:24

  Två vinnare på digitalisering

  I dag bjuds det bland annat på småbolag och Clas Ohlson i Börslunch. Gästar gör veteranen Vegard Søraunet och debutanten Wilhelm Gruvberg.